Savci

Malí savci

Stačí prosté vychlazení a zamražení v mikrotenovém sáčku, není nutný vývrh dutiny břišní.

Velcí savci

Po provedení malého vývrhu se zvěř nechá alespoň 2 hod vychladnout a stáhne se deka (hlavní řez se vede po páteři směrem od hlavy k ocasu až za kohoutek /do necelé poloviny těla až za běhy/, za kohoutkem se tělo "obkrouží" a celá přední část deky včetně části končetin se stáhne - viz obr. níže), pouze u divočáka se hlavní řez nevede po páteři, ale vespod od dolní čelisti k hrudní kosti, případně lze divočáka stáhnout do „pytle“. Po stažení je nutné vysolení deky, sůl se musí vsypat i do světel, slech a větrníku Poté je možné srolovat deku k hlavě a nechat zamrazit. Vhodnější je ale přivést trofej co nejdříve, doporučujeme použít otevřenou přepravku. Pokud lovec chce celý preparát, pak se pouze vyjmou orgány z dutiny břišní, aby nedošlo k zapaření. V žádném případě se nesmí rozříznout zámek a nesmí se odříznout střapec a ráže!

Nejčastější chyby prováděné lovci od ulovení po odvoz k preparaci